Hele grote bomen verplanten zoals die met een stamdiameter van groter dan 1 m, geeft in het geval van optillen verhoogde risico’s. Bijvoorbeeld door het onverwacht instabiel raken van de kluit tijdens het hijsen. Daarnaast geven de kluitgrootte en de zwaartelast van de te verplanten grote boom beperkingen bij de in te zetten hijsmiddelen. Om hele grote bomen met weinig risico te verplanten, is de Versleeptechniek een goede optie. Doordat de bomen op de grond kunnen blijven is de grootte van de boom een minder groot probleem. Deze methode heeft de Nationale Bomenbank ontwikkeld om hele oude bomen te kunnen verplanten met 100 % garantie.
Een slede om grote bomen te verplanten
De boomspecialisten van Nationale Bomenbank brengen bij het verplanten van hele grote bomen met de Versleeptechniek stalen platen onder de kluit van de grote bomen aan. Die platen vormen een slede. Aan het centrale punt maken onze boomspecialisten de staalkabel van een zelf ontwikkelde lier vast. Via een sleepbalk en de lier worden de grote bomen vervolgens naar de nieuwe groeiplaats getrokken. Die nieuwe locatie moet bij voorkeur in een rechte lijn te bereiken zijn, vrij van kabels en leidingen.
Uitdagingen bij het verplanten van grote bomen
Bij het verplanten van hele grote bomen komen wel eens onverwachte uitdagingen om de hoe kijken. Dat zijn precies de momenten waarop de Nationale Bomenbank zijn meerwaarde als jarenlange specialist kan bewijzen. Op 16 en 17 december 2009 verplantten onze boomspecialisten de 125-jarige Keizerslanden eik in Deventer met de Versleeptechniek. De 22 m hoge monumentale eik betrof de zwaarste boom die ooit in Nederland was versleept: 360 ton. Door zuiging kwam de boom moeilijk los uit de grond. De Nationale Bomenbank verhoogde de trekkracht en bouwde een duwdamwandconstructie in om de boom los te maken van zijn oorspronkelijke plek. Het verplanten van de hele grote boom is met succes afgerond.
Meerdere grote bomen tegelijk verplanten
Nationale Bomenbank zet de Versleeptechniek ook in bij het verplanten van meerdere grote bomen tegelijk. Zo hebben onze boomspecialisten twee 150- tot 200-jarige Lindebomen langs de A2 enkele tientallen meters verplant door middel van de versleepmethode. Deze grote bomen moesten wijken in verband met de grootschalige verbreding van de A2 Rondweg ‘s-Hertogenbosch. Door hun historische waarde besloot Rijkswaterstaat om de grote bomen te verplanten. Het totaal gewicht van kluit, bomen en kluitverpakking bedroeg ongeveer 200 ton.
Grote bomenverplanting met versleeptechniek in de media
Het verplanten van grote bomen met de versleeptechniek is spectaculair om te zien en trekt meer dan eens de aandacht van de media. Het Vara TV-programma Vroege Vogels zond op 31 maart in 2016 een filmpje uit van het verplanten van een waardevolle Paardenkastanje door de Nationale Bomenbank in opdracht van Woonstichting ’thuis. De Paardenkastanje had een stamdiameter van 85 cm en een gewicht van 100 ton. De grote boom werd versleept met een kluit van 6x6 meter.