Vorig jaar hadden de bewoners van Oosterbeek (Gemeente Renkum) vanuit de lindebomen behoorlijk overlast van luizen die een klevende, lekkende stof afscheiden. Dit is een suiker die ook wel honingdauw genoemd wordt, deze stof druppelt naar beneden. Er ontstaat een plakkerig laagje en dit is lastig te verwijderen. In een poging de overlast dit jaar te voorkomen en de bomen niet te hoeven kappen, is Wethouder Natuur en Milieu Joa Maouch als alternatief bij de larven van het lieveheersbeestje uitgekomen.

Onze collega Hans legt uit: ‘We leveren de larven gekoeld aan. Zo gauw ze warmte voelen gaan ze lopen. Binnen twee dagen is het zakje leeg.’ Een enkele larve eet zo’n 100 luizen per dag en nadat ze verpopt zijn naar lieveheersbeestje eten ze de luizen nog steeds.

Maar liefst 15.000 larven van het tweestippelig lieveheersbeestje gingen gisteren 62 lindebomen in. Zo moet een herhaling van de luizenplaag van vorig jaar zomer voorkomen worden.

Via onderstaande link een beeldimpressie van dit project:
https://www.gelderlander.nl/renkum/renkum-zet-vraatzuchtige-lieveheersbeestjes-in-lekkende-lindenbomen~a38d61fc/

Foto gemaakt door: Rolf Hensel

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang