Op 9 april zijn in het insectenonderzoekstation van Terra Nostra te Mill, Noord-Brabant, de eerste rupsen uit het ei gekomen. In tegenstelling tot het spuiten met Xentari WG kunnen Nematoden direct ingezet worden als de rups uit het ei komt. Wel is een minimale nachttemperatuur van 5⁰ vereist. Op basis van de huidige weersvoorspellingen zal er volgende week (week 17) gestart worden met de bestrijding met nematoden TP-Nema.  

Toepassing nematoden

Nematoden zijn bodemorganismen. Voor de bestrijding van de eikenprocessierupsen worden specifieke insect parasitaire nematoden ingezet, onder de naam Tp-nema. De nematode dringt insecten binnen die een ‘soft body’ hebben. Nematoden leven in symbiose met een bacteriegroep. De bacteriegroep zorgt voor het doden van het geparasiteerde insect. De nematoden worden verspoten over de gehele kroon. Omdat nematoden bodemorganismen zijn, betekent dit dat ze bij toepassing op een boom snel uit drogen en dat UV-licht de levensduur verkort. Daarom moeten nematoden met een specifieke formule en gespecialiseerde apparatuur toegepast worden. Door dit te doen blijven de nematoden gemiddeld 2 á 3 uur in leven. Nematoden zijn vooral ingezet in gebieden met een kwetsbaar milieu. Nematoden dienen tweemaal toepast te worden.

Start met spuiten Xentari WG

Een andere preventieve methode in de eikenprocessierupsbestrijding is het spuiten met Xentari WG Dit is een biologisch gewasbeschermingsmiddel op basis van bacterie Bacillus thuringiensis. Aangezien het middel met het eten van het blad bij de rups binnenkomt, is een bladbezetting van de eik noodzakelijk. Nationale Bomenbank hanteert een minimale bladbezetting van 40 % om te starten met de behandeling. Wij verwachten dat rond 21 april de helft van de eikenbomen met hun bladontplooiing is gestart. De laatste bomen zullen pas in de eerste week van mei in blad komen. De verwachting is dat er in de eerste week van mei gestart wordt met de bestrijding met Xentari WG.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang