De eerste van vier beeldbepalende Haagse iepen is gister met succes verplant door Nationale Bomenbank. Om 13.15 uur gaf wethouder Robert van Asten het startsein om de eerste iep te hijsen. Op een voor Nederland unieke manier: namelijk met een ‘kluitloze methode’ waarbij de grond tussen de wortels is weggezogen.

Het gaat om vier beeldbepalende iepen van ongeveer tachtig jaar oud op de Haagse Sportlaan. Op verzoek van de omgeving én omdat ze zo bijzonder zijn, worden ze verplant naar de Groenzone Haagse Beek aan de overkant van de weg. In verband met de herinrichting van de route Kijkduin-Houtrust moeten de bomen plaats maken. De iepen kunnen niet met de traditionele methode, met grondkluit, worden verplant vanwege de aanwezige kabels en leidingen waarmee de wortels zijn vergroeid. Het was ofwel investeren in het omleggen van kabels en leidingen, wat veel geld kost, of de bomen omzagen. De bomen worden verankerd met een speciaal op maat gemaakte stalen verankeringsconstructie. Hierbij zorgen kabels ervoor dat de boom enerzijds geschoord wordt en ze een storm kunnen doorstaan. Anderzijds zorgen andere kabels ervoor dat de boom op hoogte blijft staan zodat het wegzakken van de boom wordt voorkomen.

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3727041/Vier-bejaarden-80-naar-de-overkant-van-de-straat-getakeld.

https://www.youtube.com/watch?v=srUvF1l9xQQ.

Deel dit artikel

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen