De marktstraat in Uden wordt opnieuw ingericht. Deze drukke winkelstraat wordt tijdens herinrichting ook een stuk groener gemaakt. De monumentale knotlinden worden verplant en komen weer terug in deze winkelstraat. Daarnaast komen er zit-bloembanken en nog een aantal extra bomen.

Nationale bomenbank Zuidoost-Nederland is de komende tijd bezig om nieuwe groeiplaatsen in te richten voor de knotlindes die na de herinrichting weer terugkomen in de populaire winkelstraat in Uden. Aannemingsbedrijf Jan Selten en Witlox wegenbouw & Groenvoorziening, nemen samen de herinrichting voor hun rekening. die De straat wordt in een nieuw jasje gestoken en ook onder de grond wordt er gewerkt. De riolering is versleten, het wegdek en de inrichting krijgen een welverdiende opfrisbeurt.

Bomen behouden door ze te verplanten
De toonaangevende knotlinden van de Marktstraat komen terug op een nieuwe locatie in de straat. Tien monumentale bomen zijn tijdelijk op een andere locatie geplant. Nationale bomenbank heeft eind maart deze tien bomen verplant naar Uden-noord. De bomen komen later terug in de nieuw ingerichte groeiplaatsen. Naast deze tien knotlinden zijn er vijf andere knotlinden klaargemaakt voor de komende verplanting. Het was de bedoeling om deze linden pas in de herfst te verplanten, maar door de coronacrisis gaat de kermis niet door waardoor er eerder gestart kan worden met de verplantwerkzaamheden.
Nationale bomenbank heeft ervaring in het verplanten van bomen in het groeiseizoen en daarom zijn er extra maatregelen getroffen voor een succesvolle verplanting. De nazorg zal voor deze bomen ook intensiever zijn doordat deze tijdens de groei zijn verplant. Door de bomen te verplanten worden deze karakteristieke bomen behouden en zijn deze knotlinden een onderdeel van het nieuwe groenere straatbeeld.

Nieuwe groeiplaatsen voor bomen
Nationale bomenbank Zuidoost-Nederland is tijdens de inrichting van de Marktstraat verantwoordelijk voor het inrichten van de nieuwe groeiplaatsen. De Linden gaan minimaal 25 jaar het gezicht vormen van de Marktstraat. Om dit mogelijk te maken is er voor gekozen om de groeiplaatsen optimaal in te richten. In droge perioden worden de bomen voorzien van water door het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem van partner Tree Groud Solutions (TGS). Hemelwater wat valt op de Marktstraatwordt hiermee opgeslagen onder de groeiplaats en door middel van ingebouwde capillaire kolommen naar boven getransporteerd. Zo wordt er feitelijk een schijngrondwaterspiegel gecreëerd. Daarnaast worden er groeiplaatsen ingericht waarbij hemelwater juist van de bovenzijde geïrrigeerd wordt.

Ontwerp
Het ontwerp van de Marktstraat is tot stand gekomen door samenwerking met de bewoners, ondernemers en gebruikers van de drukke winkelstraat.

Deel dit artikel

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen