Samenwerking
Eén van de basiselementen van de nieuwe generatie bomenzand is Biochar van Carbon Gold. Biochar ontstaat door pyrolyse van houtachtige FSC reststromen. Biochar houdt voedingsstoffen en water vast, vergroot het poriënvolume en biedt een leefomgeving voor bodemleven. Carbon Gold levert Biochar en heeft inmiddels 10 jaar ervaring in Engeland opgedaan. Nationale Bomenbank is  een samenwerking aangegaan met Carbon Gold voor de verdere ontwikkeling van toepassing van Biochar voor de Nederlandse markt.

Wetenschappelijke basis
Biochar van Carbon Gold is verrijkt met onder andere mycorrhizaschimmels en wormenhumus. Door hier extra natuurlijke componenten aan toe te voegen, heeft Terra Nostra door middel van een 2-jarig onderzoek de ideale mix voor bomenzand ontwikkeld.  Er is in dit wetenschappelijke onderzoek aangetoond dat de boom hierdoor een betere conditie geeft, een betere weerstand heeft tegen ziekten en plagen en dat er meer bodemleven aanwezig is. Daarnaast werd duidelijk dat voedingsstoffen efficiënt gebruikt worden en dat de afname van nutriënten significant lager is ten opzichte van regulier bomenzand. Dit biedt enorme kansen, met name voor wat betreft het benodigde volume groeimedium voor een boom.

Naam
Het nieuwe bomenzandmengsel draagt de passende naam Lifechar boomgarantzand® waarin verwezen wordt naar de stimulerende kracht van dit bomenzandmengsel op het bodemleven. 

Lezing en informatie
Tijdens de vakbeurs Openbare Ruimte zal Wendy Batenburg, wetenschappelijk onderzoeker Terra Nostra, ingaan op het onderzoek in haar lezing ‘Resultaten van onderzoek naar toepassing van Biochar in bomenzand’. Donderdag 27 september zaal Juliana 2 om 15.00 uur (zie www.openbareruimte.nl/nl/bezoeker/presentaties ). Of kom naar de stand 3.1.19 van Nationale Bomenbank voor meer informatie. Een filmpje van Lifechar boomgarantzand is hier te zien.

 

 

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang