Bladluisbestrijding met lieveheersbeestjes

Nationale Bomenbank werkt in de bladluisbestrijding bij bomen met de natuurlijke vijand van de bladluis Tweestippelig lieveheersbeestje (Adalia bipunctata). Deze predator is effectief in bladluisbestrijding doordat elke larf zo’n 100 bladluizen per dag eet. Nadat de larven zijn verpopt naar lieveheersbeestjes eten ze nog steeds bladluizen, hetzij minder. Het inzetten van inheemse Tweestippelige lieveheersbeestjes is inmiddels een veel beproefde niet-chemisch methode om bladluisoverlast onder controle te houden. Veel gemeenten zetten ze ter bladluisbestrijding in bij onder andere lindebomen.

De boomspecialisten van Nationale Bomenbank bepalen de hoeveelheid larven voor een geslaagde bladluisbestrijding in de bomen aan de hand van een berekening van de kroonomvang. Dit doen ze door de stamomvang te meten en de kroonomvang hieraan te relateren. Bij een stamomvang van 0-15 cm passen onze boomspecialisten 100 larven van het Tweestippelig lieveheersbeestje toe, bij een stamomvang 15-50 cm 250 larven en bij een stamomvang groter dan 50 cm 500 larven.
Een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden zetten onze boomspecialisten bij bladluisbestrijding de larven van het Tweestippelig lieveheersbeestje eind mei/ begin juni uit, wanneer de temperatuur stijgende is en de kans op nachtvorst is geweken. Nationale Bomenbank levert de larven gekoeld aan in zakjes, maar onze boomspecialisten kunnen ze ook in de boom aanbrengen. Een zakje komt aan de onderste zijtak van de boom te hangen. Zo gauw de larven warmte voelen, gaan ze lopen en beginnen ze met het verorberen van de bladluizen. Binnen twee dagen is een geleverd zakje leeg en is de bladluisbestrijding in de bomen in volle gang.

Bladluisbestrijding met knoflook en organische voeding

Tree Guard premium is een biologisch middel op basis van knoflookextract en natuurlijke organische voedingsstoffen dat Nationale Bomenbank in bladluisbestrijding bij bomen toepast. De knoflook in Tree Guard premium weert de luizen, de aanwezige voedingsstoffen verhogen de weerstand van de boom.
Op de druiplijn van de kroon injecteren de boomspecialisten van de Nationale Bomenbank Tree Guard premium in de bodem op een diepte van 20-40 cm. Van daaruit wordt het bladluisbestrijdingsmiddel door de wortels opgenomen en getransporteerd naar de bladeren. Door Tree Guard premium zal de smaak van de bladeren enigszins veranderen. Hierdoor worden de bladeren onaantrekkelijk voor zuigende insecten en verdwijnt een volgende generatie bladluizen. Andere insecten hebben geen last van dit bladluisbestrijdingsmiddel, waardoor het ecosysteem rond de boom snel weer in balans is. De dosering van het bladluisbestrijdingsmiddel hangt af van de van de boomgrootte. Onze boomspecialisten passen Tree Guard premium tweemaal in het overlastseizoen toe, in een oplossing van 1 liter Tree Guard premium op 75 liter water.

Bladluisbestrijding met biologisch insecticide

Het bladluisbestrijdingsmiddel NeemAzal is een biologisch insecticide, dat Nationale Bomenbank inzet bij bladluisbestrijding. De werkzame stof hierin is Azadirachtine-A. Deze stof wordt gewonnen uit de pitten van de vruchten van de Neemboom, van oorsprong uit India en Zuid-West Azië. Sinds mensenheugenis wordt de Neemboom benut als bron voor medicijnen en antibacteriële middelen zoals zeep, zalf en shampoo.
De larven van plaaginsecten die al zuigend of bijtend van de plant eten nemen de actieve stof op, waarna de werking ervan begint. De duurwerking is relatief kort, ongeveer een week. Enkele uren na opname van de werkzame stof stopt het plaaginsect met eten en stopt bij bladluizen de afscheiding van honingdauw. Ongeveer een week na toepassing van NeemAzal raakt het vervellingsproces van het plaaginsect ontregeld en sterft het insect. NeemAzal blijft maximaal tien dagen in de plant beschikbaar. NeemAzal is selectief en veilig voor bijna alle natuurlijke vijanden. Alleen op de zweefvlieg heeft NeemAzal een nadelig effect.
Onze boomspecialisten start bladluisbestrijding met NeemAzal zodra de bladluizen worden waargenomen. Met het bladluisbestrijdingsmiddel bevochtigen ze de bladeren die bladluizen bevatten, in een dosering van 25 ml per 10 liter water. Soms zijn bespuitingen met een interval van één tot twee weken noodzakelijk.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang