Bomen planten van A tot Z

Onze boomspecialisten maken voor het planten van bomen een gedegen plan van aanpak op basis van een onderzoek naar de plantlocatie. Dit plan bevat groeiplaatsverbetering, leveren, planten, nazorg en garantie. Ons specialisme van bomen planten komt tot uiting in onze selectie van topkwekers uit binnen- en buitenland en de beschikbaarheid over eigen mensen en middelen.

Bovendien beschikken wij zelf over een laanboomkwekerij met biologisch gekweekte bomen vanaf 20 tot 140 cm stamomvang. Al deze bomen dragen het EKO-productcertificaat. Afhankelijk van het project stemmen de boomspecialisten van de Nationale Bomenbank de kwaliteit af door samen met de klant de te planten bomen te bezichtigen en selecteren op de kwekerij.

‘Grote’ bomen planten

Nationale Bomenbank is specialist in het planten van ‘grote’ bomen. Het planten van de bomen vindt plaats onder de criteria van Groenkeur BRL boomverzorging. Daarnaast hanteert de Nationale Bomenbank een eigen filosofie met belangrijke aandachtspunten bij het planten van bomen:

  • Goede voorzorg: ons team van boomspecialisten beoordeelt vroegtijdig de groeiplaats.
  • Een optimale groeiplaats: onze boomspecialisten passen verbeteringsmaatregelen op maat toe bij de groeiplaats.
  • Directe doorgroei van de boom: onze boomspecialisten verwijderen daartoe het jute en vouwen zij het gaas terug in het plantgat. Zij laten de kluit en de omliggende grond goed op elkaar aansluiten.
  • Voldoende zuurstof voor de wortels: onze boomspecialisten zijn er scherp op dat de bomen niet te diep worden geplant en dat de wortelhals boven het maaiveld reikt.
  • Stimulatie van wortelgroei: de boomverankering zal zo laag mogelijk worden aangebracht door onze boomspecialisten, zodat matige windbelasting het wortelgestel stimuleert om toe te nemen, waardoor de boom stabieler staat.
  • Stimulatie van wortelgroei: de geplante bomen worden altijd gesnoeid, de boom moet zijn energie bij het aanslaan allereerst steken in het aanmaken van nieuwe wortels.
  • Voldoende water en lucht: onze boomspecialisten leggen bij elke planting een beluchtings- en bewateringssysteem aan zodat de geplante bomen goed aanslaan.
  • De boom laten aanslaan: onze Nazorgadviseurs begeleiden de boom in het settelen op zijn nieuwe plek met goede nazorg.

Groeiplaatsverbeteringen voorafgaand aan het planten van bomen

Het planten van bomen is pas een succes als de bomen aanslaan en dus niet uitvallen. De kwaliteit van de groeiplaats is daarvoor de meest kritieke factor. De medewerkers van Nationale Bomenbank bezitten de expertise om plantgatverbetering succesvol uit te voeren met eigen middelen. Denk hierbij aan het stimuleren van het bodemleven of uitwisselen met NBB bomengrond, ééntoppig boomgarantzand of NBB boomgranulaat, het aanbrengen van het Permavoid Capillaire Irrigatie Systeem van Tree Ground Solutions (ook wel ‘Sandwich constructie’ genoemd) of de Treebox HP. Daarnaast vormt goede nazorg de sleutel tot succes.

Het planten van bomen in prestigieuze projecten

Door de jarenlange en ongeëvenaarde expertise en service van de Nationale Bomenbank planten onze boomspecialisten regelmatig bomen op A-locaties. Het project ‘Bomen op het Maanplein’ won de prijs Boomproject van het jaar 2017. Binnen dit project plantten onze boomspecialisten vijf volwassen Honingbomen (Spohora japonica) op een dak in de vorm van een halve maan. Eveneens in 2017 leverde de Nationale Bomenbank 32 jongvolwassen Moseiken in een kwadraatopstelling op het opgespoten Centrumeiland van IJburg Amsterdam.

Bereikbaarheid en water als uitdagingen bij het planten van de bomen op het Maanplein

Voor het planten van de bomen op het Maanplein zette de Nationale Bomenbank een 650 tons telescoopkraan in, want de bomen moesten over gebouwen worden heen getild. Het dak was namelijk niet bereikbaar met zwaar materieel. De bomen hadden een stamomtrek van 80-90 cm, wogen elk bijna 6 ton en hadden een hoogte van 12 m inclusief de kluiten.

Het planten van de bomen vormde een fiks uitdaging. Maar dat was een uitgelezen kans voor de Nationale Bomenbank om zijn expertise te tonen! Er was niet veel ruimte op het plein om te telescoopkraan te stempelen. De kraan moest de bomen over gebouwen heen tillen, sommige op 60 m afstand van de kraan. Van tevoren zijn de gebouwen waar de kraan de bomen overheen tilde ontruimd. Ook werden de kluiten zorgvuldig verpakt, zodat er niets zou kunnen vallen. Het planten van de bomen gebeurde met een verlengstuk aan de kraan.

Na het planten werden de bomen ondergronds verankerd in een door NBB ontwikkelde stalen constructie om de winden rondom de gebouwen te weerstaan. Deze stalen constructies zijn achthoekige frames. Hierin hebben onze boomspecialisten de bomen tot op de cm op de juiste hoogte gevijzeld en loodrecht gezet. Ze fixeerden de boomkluiten met spanbanden aan het frame. Hierna werden er terpen omheen gebouwd.

Water- en zuurstoftoevoer zijn vaste onderdelen bij het planten van bomen. Zonder deze elementen slaan geplante bomen niet aan. De bomen op het Maanplein in Heerlen maken gebruik van een autonoom watergeefsysteem dat in de omringende terpen is verwerkt. Dit betreft het Permavoid Capillaire Irrigatie Systeem van Tree Ground Solutions, bestaande uit Permavoid-kratjes op een waterdichte folie. Deze laag met kratten vormt een schijngrondwaterspiegel voor de geplante bomen. In deze kratten kan tijdens piekbuien maximaal 8,5 cm worden opgevangen, waarvan 5 cm wordt vastgehouden voor de bomen. Elke boom beschikt over een reservoir van minimaal 4.000 liter. Capillaire konen zuigen het water omhoog naar een speciaal geotextieldoek dat over alle Permavoid-units heen ligt. Dit doek verspreidt het opgezogen water horizontaal, waardoor het kan worden opgenomen door de bomengrond die erboven ligt. Eenmaal in de terpen, is het water vrij beschikbaar voor de geplante bomen.

De ervaring die opgedaan is met het Maanplein heeft Nationale Bomenbank recentelijk weer ingezet met het planten van 75 meerstammige bomen op het Depot Boymans van Beuningen.

Wind en water als uitdagingen bij het planten van de bomen op het Centrumeiland

Met een maaiveld van 5,5 m boven NAP was het creëren van een schijngrondwaterspiegel de grootste uitdaging bij het planten van de 32 bomen op het Centrumeiland. Dit hebben onze boomspecialisten opgelost met het Permavoid Capillaire Irrigatie Systeem van Tree Ground Solutions. Het water voor dat systeem komt van het dak van een school op het Centrumeiland. Het krattensysteem heeft een buffercapaciteit van 142.000 liter. Vochtsensoren monitoren het vochtgehalte in de groeiplaatsen van de geplante bomen.

Omdat de geplante bomen onbeschut stonden en vol in de wind op het eiland, hebben de boomspecialisten van de Nationale Bomenbank een windbreker toegepast in de vorm van twee doorlopende plantstroken met druppelleiding, bestaande uit Haagbeuk, Iep en Linde.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang