Bomen aanplanten op een helling in gesloten verharding? Waar geen grondwater voorradig is? Tot voor kort was dit geen optie. Door een nieuwe innovatieve groeiplaatsoplossing is dit nu toch mogelijk.

Complexe groeiplaats in drukke Nijmeegse winkelstraat

Hippe winkeltjes en een waterkunstwerk waarbij water via een gootje naar beneden kabbelt. Dat kenmerkt de Stikke Hezelstraat. Maar altijd ontbrak er iets aan deze geliefde winkelstraat. Al lang was de aanplant van bomen een grote wens van de ondernemers. ‘Stikke’ staat voor ‘steil’, een straat met een hoogteverschil van zeven meter over 100 strekkende meter.

Het wegprofiel is verhard met kinderkoppen en een gebonden voeg. Het hemelwater vloeit af over de verharding. Het grondwater bevindt zich op circa zeven meter onder het maaiveld. De grootste zorg voor de bomen in deze straat was daarom de benodigde hoeveelheid vocht in de groeiplaatsen.

Terra Nostra werd door de gemeente Nijmegen gevraagd te adviseren over groeiplaats-inrichtingsmogelijkheden. Uitgangspunten waren een natuurlijke groeiplaats, schaalbaar naargelang de gewenste grootte, geschikt voor de verkeersbelasting en zelfregulerend.

Sandwichconstructie
Op basis van het advies heeft Nijmegen gekozen voor een Permavoid Sandwich Constructie, met daaronder het innovatieve Permavoid Capillair Irrigatie Systeem (PCIS) van TGS. De gemeente Nijmegen heeft dit vervolgens samen met Terra Nostra en de Nationale Bomenbank op maat uitgewerkt. Er zijn vijf groeiplaatsen voor vijf bomen aangelegd. Per groeiplaats is 25 m3 eentoppig boomgarantzand ‘Rotterdam’ toegepast. De sandwichconstructie voorkomt dat het bomenzand verdicht raakt door toeleverend verkeer.

De units zijn gedeeltelijk gevuld met rijke voedingsgrond, de open units zorgen voor beluchting. Onder het bomenzand is het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem aangebracht. Dit systeem wordt gevuld met water afkomstig van het waterkunstwerk en zorgt voor een schijngrondwaterspiegel onder het bomenzand. De waterstand wordt geregeld via een put naast de groeiplaats, die is voorzien van een overstort en mechanische vlotter. Het water in de PCIS-units stijgt op via pluggen, vernat zo de bodem en maakt opname van zowel vocht als mineralen door de bomen mogelijk. Uitwisseling van zuurstof is mogelijk via het beluchtingssysteem.

Complexe groeiplaats
De Nationale Bomenbank heeft in het voorjaar van 2018 deze complexe groeiplaatsen aangelegd en prachtige bomen geplant (Ginkgo biloba ‘Fastigiata’ 35-40 cm). Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Zo hadden archeologen veel interesse in de oude muren die werden aangetroffen en moesten er kabels en leidingen omgelegd worden. En dit alles in een setting waarbij de winkels bereikbaar moesten blijven. Kortom, het was een project op maat met veel passen en meten en veel communicatie, waarbij de goede samenwerking met de gemeente Nijmegen essentieel was.

Maar het resultaat mag er zijn! Met de aanplant van de bomen is het aanzicht van de straat sterk verbeterd en is de Stikke Hezelstraat nog hipper geworden dan hij al was.

Dirk Doornenbal is directeur van de Nationale Bomenbank

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang