Gezonde en lang levende bomen in goede groeiplaatsinrichting constructies besparen onderhoudskosten van zowel de bomen als de bestrating, die door de groeiplaatsinrichting constructies niet langer opgedrukt wordt door boomwortels.
Nationale Bomenbank adviseert om vroeg in het ontwerpproces te bepalen welk type groeiplaatsinrichtingconstructie nodig is. Daarvoor is het van groot belang dat de civiele aannemer -die een zo stabiel mogelijke ondergrond wil creëren- en de groenspecialist in een zo vroeg mogelijk stadium overleg plegen. Dan kan het beste een groeiplaats ontworpen worden die is afgestemd op het beschikbare budget en op de randvoorwaarden.

Groeiplaatsinrichting constructies: drukspreidend en drukontlastend

Nationale Bomenbank past een drukspreidende groeiplaatsinrichting constructie toe, de Permavoid ‘Sandwich constructie’. Ook past Nationale Bomenbank drukontlastende groeiplaatsinrichting constructies toe; de betonnen boombunker Treebox HP en een constructie met de robuuste opbouw van granietsteen genaamd de Stockholm- methode.

Sandwich constructie als groeiplaatsinrichting constructie

De Permavoid ’Sandwich constructie’ is een groeiplaatsinrichting constructie die bestaat uit een laag kunststof units die onze boomspecialisten tussen de verharding en het draagkrachtige ééntoppig boomgarantzand ‘Rotterdam’ plaatsen. Deze units fungeren als funderingvervanger met driedimensionale wapening. Samen met unieke conische verbindingspinnen zorgt dit voor optimale spreiding van druk. Tevens vormt dit voor deze groeiplaatsinrichting constructie een luchtlaag voor zuurstofuitwisseling en een barrière waar wortels niet doorheen kunnen groeien. Ze kunnen daardoor geen bestrating meer opdrukken. Deze ruimte wordt tevens gedeeltelijk ingericht met een speciaal voedingsrijk groeiplaatsinrichtingsmedium, de zogenaamde Sandwich-grond. Onze boomspecialisten passen de Permavoid ‘Sandwich constructie’ toe op locaties met verkeersklasse tot maximaal 45, zoals fietspaden, parkeerplaatsenen pleinen.

Boombunkers als groeiplaatsinrichting constructie

Groeiplaatsinrichting constructies in de vorm van boombunkers bieden boomwortels ondergrondse groeiruimte en ontlasten het bomengroeimedium waarmee ze gevuld worden volledig van druk. Zodoende kan de Nationale Bomenbank op plekken met de zwaarst mogelijke verkeersbelasting, verkeersklasse 60, een open grond situatie nabootsen.

Boombunkers zijn onder de groeiplaatsinrichting constructies qua ruimte het meest efficiënt, wat handig is in hoogstedelijk gebied waar de ondergrondse ruimte beperkt is. Onze boomspecialisten vullen de boombunkers met verrijkte bomengrond. Wortelopdruk wordt voorkomen door de groeiplaatsinrichting constructies af te sluiten met dekplaten.

Het door de Nationale Bomenbank toegepaste Treebox HP - systeem bestaat uit Permavoid kunststof kratten in combinatie met betonnen kruizen en een afsluiting van betonplaten. De zijwanden van deze groeiplaatsinrichting constructie zijn 15 cm brede Permavoid-kratten. Treebox HP is een soort kelder die van alle zijden open is voor transport van water, zuurstof en voeding.

De recentste productontwikkeling van de Nationale Bomenbank op het gebied van groeiplaatsinrichting constructies is de Stockholmmethode. Deze constructie kent een opbouw van grote granieten stenen die grote holle ruimten geven. Deze holle ruimten worden ingespoeld met Lifechar® bomengrond. Door tussen de groeiplaatsinrichtingconstructie en de straatlaag een holle ruimte aan te brengen, kan er op een organische manier waterinfiltratie en zuurstofuitwisseling plaatsvinden.

Resultaat van een goede groeiplaatsinrichting constructie: prachtig bomenbeeld

Met de juiste groeiplaatsinrichting constructies in stedelijk gebied zijn inboet, extra onderhoud aan bomen en opgedrukte bestrating verleden tijd. Iedereen kan zorgeloos genieten van het prachtige beeld dat de gezonde bomen zullen geven.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang