In 2006 werd partnerbedrijf TGS, de ontwikkelaar van de Permavoid ‘Sandwich Constructie’, opgericht om speciale aandacht uit te laten gaan naar het creëren van goede groeiplaatsen en groeiplaatsconstructies. Niet alleen de Permavoid ‘Sandwich Constructie’ is hieruit voortgekomen, ook de meest robuuste groeiplaatsconstructie voor bomen Treebox HP.

De Permavoid ‘Sandwich Constructie’

De boomspecialisten van Nationale Bomenbank brengen de Permavoid ‘Sandwich Constructie’ aan op plaatsen met intensieve verkeersbelasting waar bomenzand alleen niet voldoende is. De Permavoid ‘Sandwich Constructie’ bestaat uit een laag kunststof (polypropyleen) units die tussen de verharding en bomenzand wordt geplaatst. De naam ‘Sandwich Constructie’ is afgeleid van de tussenliggende positie van de constructie. Onze boomspecialisten vullen de constructie met een bomenvoedingsmedium, die de boom langdurig van de nodige voedingsstoffen voorziet en die kan uitlogen naar het bomenzand.

Drukverdeling door het aanbrengen van de Permavoid ‘Sandwich Constructie’

Het aanbrengen van de Permavoid ‘Sandwich Constructie’ verhoogt de draagkracht van onderliggende fundering-groeiplaats met bomenzand. Op de Permavoid ‘Sandwich Constructie’ mag een verkeersklasse van maximaal 45, wat de constructie met name geschikt maakt voor fietspaden, parkeerplaatsen en pleinen. Het aanbrengenvan de Permavoid ‘Sandwich Constructie’ zorgt voor drukverdeling, die voorkomt dat het bomenzand verdicht.

Naast drukverdeling zorgt de Permavoid ‘Sandwich Constructie’ ervoor dat de wortels zich bevinden in een groeiplaats met een goede zuurstofuitwisseling en dat de groeiplaats beter waterdoorlatend is, waardoor de levensduur van de boom wordt verlengd. Doordat de Permavoid ‘Sandwich Constructie’ bestaat uit losse units, is het systeem eenvoudig uit te breiden.

Aanleg

Onder de Permavoid-units brengen de boomspecialisten van Nationale Bomenbank een groeiplaats aan met haar eigen ééntoppig boomgarantzand ‘Rotterdam’. Dat doen zij met beleid en laag voor laag. Deze laag moet tot maximaal 2,0 MPa verdicht worden. Deze werkplek egaliseren zij met grote precisie. Op de uitgevlakte bomenzandfundering leggen zij een wapeningsdoek, voordat zij de Permavoid-units plaatsen. Het voordeel van Permavoid units is dat deze fungeren als cunetvervanger en dat is dat alle krachten gespreid worden, zodat er geen verdichting van het bomenzand ontstaat.

Deze units hebben de standaard l x b x h van 70,8 x 35,4 x 15 cm en bestaan voor 92 % uit open ruimte. Er passen vier Permavoid-units in een vierkante meter. Met conische pennen verbinden onze boomspecialisten de units aan elkaar, waardoor deze één grote stevige plaat vormen. De Permavoid ‘Sandwich Constructie’ kan overigens door zijn unieke conische verbindingen in vrijwel alle vormen prefab worden aangeleverd. De Permavoid wordt ingepakt in een wapeningstextiel; hierdoor ontstaat een driedimensionale drukverdeling.

Onze boomspecialisten vullen na het plaatsen van de Permavoid ‘Sandwich Constructie’ de units geleidelijk op met voedingsrijke grond, de zogenaamde Sandwich-grond.

Na het inklinken van het bomenvoedingsmedium in de constructie – hierdoor lijken de Permavoid-units nog maar circa voor de helft gevuld- ontstaat een holle luchtlaag ook wel ‘tweede maaiveld onder de verharding’ genoemd. Deze luchtlaag vormt een barrière voor wortelopdruk en zorgt voor een natuurlijke zuurstofverdeling in de bodem.

Wanneer de Permavoid-units zijn gevuld, dekken onze boomspecialisten de units af met een hoogkwalitatief water- en zuurstof-doorlatend geotextiel dat wel straatzand tegenhoudt.

Bovenop de Permavoid ‘Sandwich Constructie’ kan de bestrating worden aangelegd, op een door onze boomspecialisten aangebrachte vlijlaag van 3 tot 5 cm.

Projecten met aangebrachte Permavoid ‘Sandwich Constructie’

Sinds de ontwikkeling van de Permavoid ‘Sandwich Constructie’ in 2006 heeft de Nationale Bomenbank deze al in veel projecten waarbij sprake was van lichte verkeersbelasting toegepast. Met als resultaat dat de bomen beschikken over een ruime en gezonde groeiruimte zonder nazakking van de verharding.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang