Bij groeiplaatsinrichting is het essentieel om bomenzand, evenals alle andere mediums die bij groeiplaatsverbetering worden toegepast, correct te verwerken. De verdichting van het bomenzand moet na het verwerken minimaal zijn gebleven in verband met bewortelingsmogelijkheden. Het bomenzand moet voldoende poriën behouden voor een goede water- en luchthuishouding. Ook moet het bomenzand holle ruimtes blijven bevatten voor de aanwezigheid van organische stof (maximaal 5%) en lutum . De boomspecialisten van Nationale Bomenbank zetten hun decennialange ervaring met de verwerking van bomenzand in bij elk project.

Eigen merken #bomenzand#

25 Jaar geleden heeft de Nationale Bomenbank zijn eigen bomenzand ontwikkeld: #Eéntoppig boomgarantzand ‘Rotterdam’#. Dit bomenzand wordt inmiddels geproduceerd onder het RAG- keurmerk van Stichting RHP. Eéntoppig Boomgarantzand ‘Rotterdam’ is te gebruiken onder verharding met lichte belasting (voetpad). Het basisskelet bestaat uit ééntoppig zand. Dit is zand met korrels van gelijke grootte zodat er tussen de korrels ruimte overblijft voor de boomwortels. Hiermee behoudt de boom zijn beschikbare ruimte voor wortelontwikkeling zodat deze zich op gezonde en natuurlijke wijze kan handhaven, zonder overlast te veroorzaken.

Het meest recente bomenzand dat de Nationale Bomenbank heeft ontwikkeld, is het nieuwe generatie-bomenzand Lifechar boomgarantzand. Dit is een type bomenzand dat beter voedingsstoffen en water vasthoudt en daardoor een sterkere stimulerende werking heeft op het bodemleven dan regulier bomenzand. Het dragend element in Lifechar boomgarantzand, biochar, vergroot het poriënvolume.

Bomenzand verwerken

De boomspecialisten van de Nationale Bomenbank zullen bij het verwerken van bomenzand pas tot verdichting overgaan nadat het bomenzand een dag heeft gelegen. Allebei onze bomenzandproducten verliezen namelijk door het laden, vervoeren en lossen hun structuur, maar deze structuur herstelt zich al na enkele uren.
Een van de verwerkingsvoorwaarden is dat bomenzand niet nat verdicht mag worden: slechts met maximaal 17 % van het totale bomenzandgewicht mag bestaan uit vocht. Onze boomspecialisten zullen onze bomenzandproducten verdichten met een trilstamper zoals de Wacker. Ze houden de hoeveelheid Mpa/cm2, die de mate van verdichting aangeeft, nauwlettend in de gaten en verwerken onze bomenzandproducten altijd tot maximale verdichtingswaarde van 2,0 Mpa/cm2. Wanneer de verdichtingswaarden binnen dit bereik blijven, zal de groei van boomwortels geen beperkingen ondervinden.

Aangezien bomenzand niet nat te verwerken is, brengen de boomspecialisten van Nationale Bomenbank na het invullen en verdichten van het bomenzand zo spoedig mogelijk verharding aan in verband met tussentijdse regenval. Als de weersomstandigheden te vochtig zijn, dekken zij het bomenzand na de verwerking af met folie. Het kan voorkomen dat er tijdens het verwerken van bomenzand sprake is van zware regenval zonder dat het bomenzand is afgedekt. Dan wordt er gewacht met dichtstraten totdat het bomenzand de normale veldcapaciteit vocht weer heeft bereikt. Gedurende het open liggen van de plantgaten waken onze boomspecialisten ervoor dat er niet met zwaar materieel rond of over de plantgaten wordt gereden ter voorkoming van verdichting.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang