Het gaat om vier beeldbepalende iepen van ongeveer tachtig jaar oud op de Haagse Sportlaan. Op verzoek van de omgeving én omdat ze zo bijzonder zijn, zijn ze verplant naar de Groenzone Haagse Beek aan de overkant van de weg. In verband met de herinrichting van de route Kijkduin-Houtrust moesten de bomen plaats maken; op de huidige plek van de iepen is een ventweg aangelegd. Voor de nieuwe locatie is gekozen omdat de bomen zo groot zijn dat het lastig is om ze te transporteren. Daarnaast zijn ze juist voor de Sportlaan beeldbepalend en is het voor de bomen beter om ze in de directe omgeving te verplanten, daar waar de omstandigheden nagenoeg gelijk zijn.
Unieke methode
De iepen konden niet met de traditionele methode, met grondkluit, worden verplant vanwege de aanwezige kabels en leidingen waarmee de wortels zijn vergroeid. Het was ofwel investeren in het omleggen van kabels en leidingen, wat veel geld kost, of de bomen omzagen. De bomen zijn daarom zonder grond in de wortelkluit verplant. Hierbij wordt de grond zorgvuldig tussen de wortels vandaan gezogen waardoor het gewicht op de wortels bij de verplanting enorm wordt gereduceerd. Deze ‘kale wortelmethode’ is nog niet eerder bij zulke grote bomen in Nederland toegepast.
Stalen constructie
De iepen zijn verplant met een grote telescoopkraan, die de iepen naar hun nieuwe locatie aan de overkant van de Sportlaan heeft omzet. Voor de verplanting zijn de kronen van de iepen met circa dertig procent teruggesnoeid om het verlies aan wortels te compenseren. De bomen zijn verankerd met een speciaal op maat gemaakte stalen verankeringsconstructie. Hierbij zorgen kabels ervoor dat de boom enerzijds geschoord wordt en ze een storm kunnen doorstaan. Anderzijds zorgen andere kabels ervoor dat de boom op hoogte blijft staan zodat het wegzakken van de boom wordt voorkomen.
Gerelateerde artikelen
Monumentale plataan verplant in Alphen aan den Rijn
Haagse iepen verplant met unieke, ‘kluitloze’ methode
16-03-2020
Mythes over het verplanten van bomen
21-10-2020