De bomencollectie van de Nieuwe Ooster heeft een nieuwe aanwinst. Op een mooie plek centraal in het park is een reeds oude mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) geplant. De boom is afkomstig van het Amstelstation waar hij jarenlang, vanaf de rotonde voor de ingang van het station, alle reizigers aan zich voorbij zag trekken. Hij heeft moeten wijken voor een reconstructie, maar heeft op Arboretum De Nieuwe Ooster een tweede leven gekregen. Daarvoor moest hij wel een hele reis afleggen.
Bijzondere boom
Het gebied rond het Amstelstation gaat de komende jaren volledig op de schop. Bomen die in de weg staan moeten hiervoor in de regel wijken en worden omgezaagd. Voor bijzondere exemplaren wordt onderzocht of deze inpasbaar zijn of verplant kunnen worden. In het gebied rond het Amstelstation bleken een aantal bijzondere bomen te staan. Onder andere twee monumentale trompetbomen (uiteindelijk verplant naar het nabijgelegen Pocketpark) en een mammoetboom. De mammoetboom of ook wel reuzensequoia is een van de grootste en zwaarste bomen ter wereld. In Amerika komen mammoetbomen voor van 80 meter hoog en een stamomvang van 30 meter. Daar doen ze echter duizenden jaren over. De oudste mammoetboom wordt geschat op een leeftijd van 3200 jaar. Mammoetbomen in Europa zijn voorlopig kleiner. Deze bomen zijn pas in de 2e helft van de 19e eeuw ingevoerd en worden met name aangeplant als solitaire boom.
Daarom met recht een boom om te behouden. Inpassen in de nieuwe situatie bleek niet mogelijk, verplanten wel.
Voorbereiding
Reeds in 2011 werd er onderzoek gedaan naar de bomen rond het Amstelstation. Echter door de economische crisis werden de bouwplannen rondom het station tijdelijk opgeschort. In 2014 werden de plannen weer opgestart. In 2016 kwam de verplanting van de mammoetboom in zicht. Eind mei 2016 werd de boom door Nationale Bomenbank, in opdracht van de gemeente Amsterdam, voorbereid op verplanting. Bij dit voorbereiden wordt de toekomstige verplantkluit geprepareerd door deze voorzichtig rond te graven en de wortels netjes te amputeren. De boom wordt gesnoeid en er worden voedingsstoffen toegediend in de kluit. Omdat de boom wortels verliest en hiermee opnamecapaciteit, is er een gietrand geplaatst om de boom water te kunnen geven in droge perioden. Door deze voorbereiding kan de boom alvast nieuwe haarwortels aanmaken, zodat het aanslaan op de nieuwe plek vergemakkelijkt wordt. Tijdens het groeiseizoen van 2016 is nazorg uitgevoerd door middel van het inspecteren van de groei van de boom.
Nieuwe plek
Wanneer een boom verplant moet worden is altijd de grote vraag: waar gaat de boom naar toe? Natuurlijk naar een plek waar de boom zich thuis kan voelen en waar hij nog jaren ongestoord verder kan groeien. Immers een mammoetboom van 40 jaar is nog lang niet volwassen. Het Ingenieursbureau Amsterdam ging op zoek naar een geschikte plek en kwam uit op een bijzondere plek voor een bijzondere boom: Arboretum De Nieuwe Ooster. De boom was dan wel niet volwassen, groot was hij al wel. Dit betekend dat de nieuwe plek bereikbaar moet zijn voor zwaar materieel. Na verschillende locaties te hebben verkend werd uiteindelijk gekozen voor een mooie open plek aan het einde van ‘De laan naar de hemel’. Een goede standplaats is de sleutel tot verplantsucces en daarom is deze nog extra verrijkt met bomengrond.
Verplanten
Op donderdag 23 februari 2017 was het dan zover. De Nationale Bomenbank startte met de verplanting die twee dagen zou duren. Dit omdat de boom wegens tramleidingen, in de nacht getransporteerd moest worden. Met een telescoopkraan werd de boom op de ‘traditionele verplant methode’ gecontroleerd en zorgvuldig uit de grond getild. Vervolgens werd de boom op een dieplader gelegd. De kluit werd afgezeild en de boom ingebonden voor transport. Dat was nodig omdat de boom niet alleen tramleidingen moest passeren maar ook de brug van de Hugo de Vrieslaan. Nog even werd het spannend door een naderende storm, maar alles was op tijd klaar. Na het nachtelijke transport werd de boom op vrijdag 24 februari definitief gepland op zijn nieuwe thuisplek op De Nieuwe Ooster.
Toekomst
De mammoetboom heeft nu een groeiseizoen doorstaan en is ondanks de extreme weersomstandigheden goed aangeslagen. De eerste 3 jaar krijgt hij nog de aandacht van het Nazorgteam van de Nationale Bomenbank en van de medewerkers van De Nieuwe Ooster. Daarna zal hij op eigen kracht verder uitgroeien. Aan ‘De laan naar de hemel’ krijgt de mammoetboom immers alle tijd en ruimte om zijn groeireis naar de hemel ongestoord voort te kunnen zetten.