Ontstaansgeschiedenis Nationale Bomenbank

Nationale bomenbank is bijna 50 jaar geleden gestart als een dochterbedrijf van het, op dat moment, grootste groenbedrijf in Nederland: Mostert en de winter. Een onderdeel van het werk van Mostert en de Winter was het planten van bomen.

Voor de aanleg van de wijk Sterrenburg in Dordrecht moesten een aantal 50-jarige platanen verwijderd worden. Het toenmalige plantsoenhoofd vroeg of het mogelijk was deze bomen te verplanten naar de nieuw gebouwde flats. Dit was de eerste grote verplantklus. Ook kwam de vraag of Mostert en de Winter ook grote bomen wist te staan die weg moesten voor bouw activiteiten. Op dat moment werd er een registratie systeem bedacht waarin geregistreerd werd als er bomen om welke reden dan ook weg moesten. Dit was de geboorte van Nationale bomenbank. Officieel opgericht in januari 1972.

In de jaren zeventig bestond de nationale bomenbank uit vier man die in de winter bomen verplantte en in de zomer boomverzorgingswerk uitvoerde. Veelal was dit werk een kwestie van pionieren en ervaring opbouwen. Er moesten nieuwe technieken ontwikkeld en verbeterd worden.

In 1976 was de Nationale Bomenbank de eerste die de grond rondom de boom ging zuigen. Bij het zuigen van bomen wordt de grond rondom de bomen verwijderd zonder hierbij schade te maken aan het wortelgestel en de kabels en de leidingen. In eerste instantie werd een oude Bedford kolkenzuiger omgebouwd om rondom de boom te kunnen zuigen. Er volgende al snel nieuwe innovaties zoals het ‘ploffen’ en de ontwikkeling van bomenzand: ééntoppig Boomgarantzand ‘Rotterdam’. Ook op het gebied van verplanten van zeer grote bomen werd in de jaren ’80 een nieuw systeem ontwikkeld: de pallet methode. Deze methode werd voor het eerst uitgevoerd in Schiedam.

Nationale Bomenbank is inmiddels uitgegroeid tot een allround boomverzorgingsbedrijf, nog steeds gericht op kennis en innovatie. De klantgerichte instelling en de gekwalificeerde medewerkers met een passie voor bomen dragen bij aan de groei van de nationale bomenbank

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen