Voor de aanleg van de wijk Sterrenburg in Dordrecht moesten een aantal 50-jarige platanen verwijderd worden. Het toenmalige plantsoenhoofd vroeg of het mogelijk was deze bomen te verplanten naar de nieuw gebouwde flats. Dit was de eerste grote verplantklus. Ook kwam de vraag of Mostert en de Winter ook grote bomen wist te staan die weg moesten voor bouw activiteiten. Op dat moment werd een registratiesysteem bedacht waarin geregistreerd werd als er bomen, om welke reden dan ook, weg moesten. Dit was de geboorte van Nationale Bomenbank. Officieel opgericht in augustus 1972. In 1993 werd Nationale Bomenbank zelfstandig en was het geen onderdeel meer van Mostert en de Winter. Vanaf dat moment maakte Nationale Bomenbank een snelle groei door.

In de jaren zeventig bestond Nationale Bomenbank uit vier man die in de winter bomen verplantten en in de zomer boomverzorgingswerk uitvoerden. Veelal was dit werk een kwestie van pionieren en ervaring opbouwen en err moesten nieuwe technieken ontwikkeld en verbeterd worden.

In 1976 was de Nationale Bomenbank de eerste die de grond rondom de boom ging zuigen. Bij het zuigen van bomen wordt de grond rondom de bomen verwijderd zonder hierbij schade te maken aan het wortelgestel en kabels en de leidingen. In eerste instantie werd een oude Bedford kolkenzuiger omgebouwd om rondom de boom te kunnen zuigen. Er volgden al snel nieuwe innovaties zoals het ‘ploffen’ en de ontwikkeling van bomenzand: ééntoppig Boomgarantzand ‘Rotterdam’. Ook op het gebied van verplanten van zeer grote bomen werd een nieuw systeem ontwikkeld: de pallet methode. Deze methode werd voor het eerst uitgevoerd in Schiedam in 1993.

Nationale Bomenbank is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat zich als boomspecialist uitsluitend richt op het werken met bomen in de openbare ruimte. In de breedste zin van het woord, maar uitsluitend met bomen. Nationale Bomenbank is vandaag de dag onderdeel van NBB-Groep. Waar Nationale Bomenbank zich bezig houdt met uitvoerende werkzaamheden, houdt zusterbedrijf Terra Nostra zich bezig met onderzoek en advies bij bomen. Samen trekken zij op in integrale projecten met bomen en versterken elkaar over en weer met wetenschappelijke kennis en praktische toepasbaarheid. Zij doen dat vanuit de vestigingen Bleskensgraaf (ZH), Mill en Amsterdam.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang