Het Bomencarré is een groen plein binnen het Centrumeiland van IJbrug, bestaande uit 32 Moseiken met een beginmaat van 50-60 cm. Op dit nieuwe eiland wordt gebouwd volgens het concept van Rainproof. Hierbij is het doel om regenwater natuurlijk af te voeren. Een van de gevolgen hiervan is dat het Bomencarré het hoogste punt van het eiland is en om de bomen te kunnen laten groeien er een valse grondwaterspiegel ingesteld moet worden.

Bij de aanbesteding is de nadruk gelegd op de kwaliteit en dat gaf de markt ruimte om hun eigen expertise in het plan te zetten. De doelstelling vanuit de gemeente is een uniek landmark, plus dat het er gelijk aantrekkelijk uitziet met een centraal plein. Nationale Bomenbank heeft bij de UAV-gc aanbesteding een plan gepresenteerd om dit plein te realiseren. Na gunning van de opdracht heeft Nationale Bomenbank een definitief ontwerp opgesteld voor het realiseren van deze valse grondwaterspiegel. Er wordt een constructie gerealiseerd waarin water wordt opgevangen en capillair kan optrekken in het groeimedium. Door een innovatief monitoringssyteem kan de watertoevoer en dus het vochtgehalte optimaal geregeld worden.

Bijzonder is verder dat er is gekozen voor een natuurlijk windscherm, in de vorm van grote bomen, om de Moseiken de eerste jaren te beschermen tegen de wind.

Wethouder Choho van duurzaamheid, openbare ruimte en groen heeft samen met kinderen de eerste boom geplant: 

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang