De Kruiskerk te Voorschoten heeft haar eigen berceau gekregen. De berceau (een loofgang) bestaat uit 9 bogen van Carpinus betulus.

De haagbeuken zijn in de plaats gekomen van meidoorns. Deze bomen zijn gerooid vanwege een slechte conditie en vitaliteit. Ter vervanging werd er gezocht naar een laan die enerzijds het zicht op de naastgelegen winkelgevel zou camoufleren en die anderzijds, vanwege de beperkte ruimte, in de toekomst geen beheertechnische problemen zou geven. Daarnaast werd er met het kerkbestuur overeengekomen om de entree naar de kerk te versterken. Met het creatieve idee van een berceau werd aan beide voorwaarden voldaan.

De berceau, inclusief de leiconstructie is geleverd en geplant door de Nationale Bomenbank. Om de berceau duurzaam uit te laten groeien en om problemen met opdruk van de verharding te voorkomen is er veel aandacht geven aan de groeiplaats van de bomen. Er is in het project TGS boomgranulaat verwerkt met daarboven een Permavoid ´sandwich constructie´. Deze vormt een barrière voor wortelopdruk en zorgt voor een natuurlijke zuurstofverdeling in de bodem. De gemeente Voorschoten zal de ontwikkeling van de bomen in deze specifieke groeiplaatsconstructie de komende jaren bijhouden.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen