Zaterdag 28 februari zijn de vier platanen van het Gustav Mahlerplein weer op reis gegaan. De Nationale Bomenbank heeft de bomen die dag met grote zorgvuldigheid een permanente plek geven op de Van Nijenrodeweg. Deze nieuwe locatie is gevonden in nauwe samenwerking met stadsdeel Zuid. De afgelopen jaren zijn door diverse oorzaken een paar open plekken op de Van Nijenrodeweg ontstaan. De platanen zullen deze plekken prachtig opvullen, iets waar het stadsdeel erg blij mee is. In Zuidas zelf was geen ruimte: door de enorme kluiten waren de bomen niet in te passen tussen de bestaande kabels en leidingen onder de grond.

Op reis door Amstelveen en Amsterdam Zuid

 Deze oersterke bomen zijn de afgelopen vijftig jaar al verschillende keren verhuisd. Deze platanen zijn als jonge boompjes, samen met vele soortgenoten, direct vanaf de kwekerij geplant bij de aanleg van de Buitenveldertselaan in de jaren 60 van de vorige eeuw. Bij de aanleg van de trambaan moesten 150 bomen plaats maken voor de tram en zijn ze verplant naar het terrein achter de voormalige stadsdeelwerf aan de Van Heemvlietlaan. De vier mooiste bomen zijn in 2009 verplant naar het Gustav Mahlerplein, maar verhuizen na zes jaar dus voor de vierde maal naar een nieuwe plek.

Gustav Mahlerplein

De huidige inrichting van het Gustav Mahlerplein was altijd al tijdelijk en ook de bomen zouden hier maar voor een aantal jaren staan. De afgelopen jaren is samen met de omgeving een nieuw ontwerp gemaakt voor het plein; er komt een fietsparkeergarage met 3.000 plekken en het plein krijgt een definitieve, groene inrichting. Volgens het ontwerp komen er maar liefst 23 bomen van mooie kwaliteit op het vernieuwde Mahlerplein te staan. Deze zomer gaan de werkzaamheden van start en volgens de huidige planning wordt het plein, inclusief de fietsparkeergarage, in juli 2016 opgeleverd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dirk Doornenbal 06-53 69 39 16 of via

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen