Deze week is Nationale Bomenbank gestart met het verplanten van vier beeldbepalende Haagse iepen. Deze worden op een voor Nederland unieke manier verplant. Bij deze ‘kluitloze methode’ wordt de grond tussen de kluit weggezogen, wat het gewicht op de wortels bij de verplanting enorm verlaagt.

Het gaat om vier beeldbepalende iepen van ongeveer tachtig jaar oud op de Haagse Sportlaan. Op verzoek van de omgeving én omdat ze zo bijzonder zijn, worden ze verplant naar de Groenzone Haagse Beek aan de overkant van de weg. In verband met de herinrichting van de route Kijkduin-Houtrust moeten de bomen plaats maken; op de huidige plek van de iepen wordt een ventweg aangelegd. Voor de nieuwe locatie is gekozen omdat de bomen zo groot zijn dat het lastig is om ze te transporteren. Daarnaast zijn ze juist voor de Sportlaan beeldbepalend en is het voor de bomen beter om ze in de directe omgeving te verplanten, daar waar de omstandigheden nagenoeg gelijk zijn.

Unieke methode
De iepen kunnen niet met de traditionele methode, met grondkluit, worden verplant vanwege de aanwezige kabels en leidingen waarmee de wortels zijn vergroeid. Het was ofwel investeren in het omleggen van kabels en leidingen, wat veel geld kost, of de bomen omzagen. De bomen worden daarom zonder grond in de wortelkluit verplant. Hierbij wordt de grond zorgvuldig tussen de wortels vandaan gezogen waardoor het gewicht op de wortels bij de verplanting enorm wordt gereduceerd. Deze ‘kluitloze’ methode is nog niet eerder bij zulke grote bomen in Nederland toegepast.

Stalen constructie
De iepen worden verplant met een grote telescoopkraan, die de iepen naar hun nieuwe locatie aan de overkant van de Sportlaan omzet. Voor de verplanting wordt de kroon van de iepen met circa dertig procent teruggesnoeid om het verlies aan wortels te compenseren. De bomen worden verankerd met een speciaal op maat gemaakte stalen verankeringsconstructie. Hierbij zorgen kabels ervoor dat de boom enerzijds geschoord wordt en ze een storm kunnen doorstaan. Anderzijds zorgen andere kabels ervoor dat de boom op hoogte blijft staan zodat het wegzakken van de boom wordt voorkomen.

Deel dit artikel

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen