Transformatie van het plein

Al sinds de aanleg van De Deel is er discussie over het plein. Een groot bakstenen plein, geïnspireerd op het San Marcoplein in Venetië. Weliswaar geschikt voor grote evenementen,  maar verder gekenschetst als een mistroostig parkeerterrein. Het doel van de herinrichting was daarom gericht op het leefbaar maken van het plein. Om dit te realiseren, is het plein opgedeeld in een horecaplein met boomgroepen en een evenementenplein met parkeerplaatsen, omsloten door een bomenallee om doorheen te wandelen. De herinrichting is in 2019 gestart en inmiddels grotendeels afgerond.  Het ontwerp is van Strootman Landschapsarchitecten, Roelofs BV heeft samen met de gemeente de bestek voorbereiding verzorgt, A. Faber BV was verantwoordelijk voor het civiel technische gedeelte en boomspecialist Nationale Bomenbank BV heeft de aanleg van de groeiplaats, het planten van de bomen en de nazorg voor haar rekening genomen.

Bomenallee en leefbaarheid

Om direct een volwaardige bomenallee te creëren, zijn de bomen in een grote maat geplant. Namelijk 46 Liriodendron tulipifera (Tulpenboom) met een stamomvang van 60-70 cm, afkomstig van boomkwekerij Noordplant. Een boom levert ecosysteemdiensten, waaronder de aanpak van hitteproblemen. De waarde hiervan vermeerderd naarmate de bladmassa  groter wordt. Meer bladmassa levert niet alleen meer schaduw, maar ook meer verdamping van water. Dit geeft een koelend effect voor de omgeving. Daarnaast zorgt een grote boom met veel bladmassa voor de benodigde opname van CO2, luchtfiltering, water afvang en biodiversiteit. Een grote maat boom voorziet direct in een ‘grotere’ bladmassa. Maar daarmee is het nog niet klaar. De boom moet ook de gelegenheid krijgen groot uit te kunnen groeien. Daarom zijn de bomen op De Deel voorzien van een groeiplaats met een doorwortelbare ruimte van 55 m3 per boom. Zo kunnen zij de komende 50 jaar uitgroeien naar volwassen bomen.  

Groeiplaats voor de bomen

De  gekozen oplossing voor de groeiplaats is een combinatie van de, op het bomenzand, druk spreidende Permavoid Sandwich Constructie en een natuurlijk irrigatiesysteem: het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem (PCIS).

Drie jaar nazorg

Het planten en begeleiden van grote bomen vergt boom specialistische kennis. Daar waar ‘kleine’ bomen ‘makkelijker’ aanslaan, hebben grote bomen extra aandacht nodig. Zo hebben de  boomspecialisten van Nationale Bomenbank BV bij de bomen op De Deel een speciale verankering, snoei en voedingsgift toegepast. Daarnaast  zijn de bomen de komende 3 jaar in het nazorgprogramma van Nationale Bomenbank BV opgenomen. Op deze manier heeft gemeente Noordoostpolder een goede start van de bomen geborgd voor de toekomst. En daarmee een mooi, leefbaar en klimaatbestendig plein.

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang