Boomspecialisten

Nationale bomenbank Zuidoost-Nederland heeft nieuwe groeiplaatsen in gericht voor de knotlindes die na de herinrichting weer terugkomen in de populaire winkelstraat in Uden. Aannemingsbedrijf Jan Selten en Witlox wegenbouw & Groenvoorziening, hebben samen de herinrichting voor hun rekening genomen.

Bomen behouden door ze te verplanten
De toonaangevende knotlinden van de Marktstraat komen terug op een nieuwe locatie in de straat. Tien monumentale bomen zijn tijdelijk op een andere locatie geplant. Nationale Bomenbank heeft eind maart deze tien bomen verplant naar Uden-noord. De bomen komen later terug in de nieuw ingerichte groeiplaatsen. Naast deze tien knotlinden zijn er vijf andere knotlinden klaargemaakt voor de komende verplanting. Het was de bedoeling om deze linden pas in de herfst te verplanten, maar door de coronacrisis gaat de kermis niet door waardoor er eerder gestart kan worden met de verplantwerkzaamheden. Nationale Bomenbank heeft ervaring in het verplanten van bomen in het groeiseizoen en daarom zijn er extra maatregelen getroffen voor een succesvolle verplanting. De nazorg voor deze bomen is intensiever doordat deze tijdens de groei zijn verplant. Door de bomen te verplanten worden deze karakteristieke bomen behouden en zijn deze knotlinden een onderdeel van het nieuwe groenere straatbeeld.

Nieuwe groeiplaatsen voor bomen
Nationale bomenbank Zuidoost-Nederland was tijdens de inrichting van de Marktstraat verantwoordelijk voor het inrichten van de nieuwe groeiplaatsen. De Linden moeten minimaal 25 jaar het gezicht vormen van de Marktstraat. Om dit mogelijk te maken is er voor gekozen om de groeiplaatsen optimaal in te richten. In droge perioden worden de bomen voorzien van water door het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem van partner Tree Groud Solutions (TGS). Hemelwater wat valt op de Marktstraatwordt hiermee opgeslagen onder de groeiplaats en door middel van ingebouwde capillaire kolommen naar boven getransporteerd. Zo wordt er feitelijk een schijngrondwaterspiegel gecreëerd. Daarnaast worden er groeiplaatsen ingericht waarbij hemelwater juist van de bovenzijde geïrrigeerd wordt.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen