Met het planten van een 50 jaar oude linde door Nationale Bomenbank Zuidoost-Nederland is in de gemeente Uden wel een heel bijzondere handeling verricht. Na 300 jaar heeft ‘Onze Lieve Vrouw ter Linde’ een linde terug. Initiatiefneemster Ine van Grinsven is er dolblij mee, net als wethouder Verkuijlen.

De verering van Onze Lieve Vrouw ter Linde gaat in Uden terug tot de dertiende eeuw. Er stond vermoedelijk een Mariabeeldje in een linde. Later kwam er een kapelletje bij. In 1711 viel de oorspronkelijk lindeboom om en verhuisde het Mariabeeld 10 meter verderop naar de kloosterkapel van de Kruisheren. Eeuwenlang werd een Maria ter Linde vereerd zonder boom.

Wel staan er esdoorns voor de kapel en dat vond Ine van Grinsven raar. Daarom heeft zij zich hard gemaakt voor de aanplant van de linde en met succes. De gemeente Uden ging van harte met het initiatief mee.

Met een uitgebreid ritueel, waarbij een kopie van het Mariabeeld onder de boom geplaatst is, hebben de initiatiefneemster en de wethouder de linde geplant. Na 300 jaar is er een nieuwe boom.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2936396/Maria-krijgt-in-Uden-na-300-jaar-haar-linde-terug

Deel dit artikel

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen