Afgelopen woensdag is er een nieuwe boom geplant op de plek van de oude Wilhelminaboom te Boxmeer. Nationale Bomenbank Zuidoost-Nederland plaatste een nieuwe Tilia Cordata op de plek waar de oude boom vorige week was verwijderd.

Na ruim 120 jaar was er een einde gekomen aan de Wilhelminaboom te Boxmeer. De boom - ook een Tilia Cordata - was getroffen door de korsthoutskoolzwam, een schimmel die houtrot veroorzaakt, en kon volgens de gemeente Boxmeer niet meer worden gered. De oude boom werd in 1898 geplant bij de troonsbestijging van koningin Wilhelmina.

Twan Verhoeven, bedrijfsleider Nationale Bomenbank Zuidoost-Nederland, laat weten dat de boom circa 10 jaar geleden al op zijn retour was, ook toen waren wij betrokken bij dit project. Met het plaatsen van de Tree Box en een waterinfiltratiesysteem is toentertijd getracht de boom te redden, waarmee de boom het nog acht jaar heeft vol gehouden. De boom die woensdag op het Wilhelminaplein werd aangeplant maakt weer gebruik van de bestaande Tree Box en kan daarin een hoge leeftijd bereiken.

De verwijderde Wilhelminaboom wordt nog wel gerecycled onder kunstenaars, die het hout kunnen gebruiken voor kunstprojecten.

Deel dit artikel

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen