Een hulpmiddel om inwendige houtkwaliteit in kaart te kunnen brengen is de Picus geluidstomograaf. Hiermee worden geluidssignalen door het hout gezonden en opgevangen door sensoren.

Deze sensoren worden op gelijke hoogte rondom de stam aangebracht. Bij een aantasting van de houtstructuur worden geluidssignalen met een bepaalde vertraging ontvangen. Hierdoor wordt exacte informatie verkregen over de kwaliteit van het hout. De verkregen data wordt vertaald in een tweedimensionaal kleurenbeeld (zie afbeelding). De interpretatie is verder afhankelijk van ondermeer de boomsoort, type aantasting en het meettijdstip.

 

Met de Picus Treetronic EIT (Electric Impedance Tomography), of elektrische weerstand tomografie, wordt de ruimtelijke verspreiding van elektrische weerstand gemeten. Een lage weerstand, gemeten op locaties met een hoger vochtgehalte, vertaalt zich in een blauwe kleur. Holten of drogere houtzones verhogen de weerstand en zijn rood gekleurd. Aan de hand van het meetresultaat wordt ondermeer inzichtelijk of bijvoorbeeld de blauwe zone uit de Picus geluidstomograafmeting daadwerkelijk een holte is. Tevens kan gezond hout (bruine kleur) toch aangetast blijken. De voltages zijn niet destructief voor de boom.

 

Bij een meting wordt gebruik gemaakt van dezelfde geometrie als bij de Picus geluidstomograaf (SoT). Hierdoor kan het resultaat van SoT en EIT metingen zowel afzonderlijk als elkaar overlappend worden geïnterpreteerd.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen