De Kruidenbuurt in Eindhoven is volledig vernieuwd. Met deze vernieuwing was er in het ontwerp geen plaats voor 11 oude linden op het oude Lavendelplein. “Daarom besloten we de prachtige bomen te behouden en ze te verplanten", vertelt Rob Thijssen van Stam + De Koning Bouw, de aannemer die voor corporatie Sint Trudo de huizen bouwt. De eerste 7 linden werden reeds in 2003 met succes verplant, nu de laatste 4 linden. In opdracht van KWS (net als Stam + De Koning een dochter van VolkerWessels) dat de bouwvoorbereiding doet, heeft Nationale Bomenbank deze prachtige oude linden verplant.

Twee jaar voorafgaand aan de verplanting zijn de kluiten van de bomen voorbereid. Bij het verplanten zijn de kluiten ingepakt en is er een palletconstructie onder de bomen aangebracht. Daaraan is het geheel - gewicht: 60.000 kilo per boom - opgehesen. Vier van zulke bomen met de palletmethode in 1 project is overigens nog niet voorgekomen bij Nationale Bomenbank en is in die zin uniek te noemen. De nieuwe plantgaten zijn ingericht met NBB-bomengrond zodat de wortels weer volledig uit kunnen groeien in een groeimedium op maat. Ook de nazorg wordt de komende 3 jaar door de Nationale Bomenbank uitgevoerd, waarbij de bomen voorzien worden van een bewateringsinstallatie.

 

https://www.ad.nl/eindhoven/linden-in-kruidenbuurt-eindhoven-op-hun-nieuwe-plek-gezet~a3c73f26/

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang