De entree in het noordelijk deel van Nieuwegein, ter hoogte van de AC Verhoefweg en Taludweg, is opgesierd met een aaneengesloten rij van 28 platanen met een stamomvang van 90-100 cm. De bomen zijn afkomstig van het Brugpad in de Doorslagzone (City) en moesten daar weg vanwege woningbouw en horeca. Na de bouw zullen er weer nieuwe bomen terugkomen. Aan de AC Verhoefweg en Taludweg stonden al eerder mooie bomen, maar deze werden verwijderd bij het opknappen van de Taludweg. Eind november is Nationale Bomenbank, in opdracht van gemeente Nieuwegein, druk doende geweest om de 28 platanen een duurzame nieuwe plek te geven.

Verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten: “Ik ben erg blij dat we een nieuwe en gezonde plek hebben gevonden voor deze markante bomen. We willen vermijden dat we bomen kappen, het is onvermijdelijk dat we in de Doorslagzone nu ruimte maken voor de bouw. En wanneer we nu deze forse bomen elders in de stad een goede plek kunnen geven, dan sparen we de bomen. Doordat ze al fors gegroeid zijn, bieden ze beschutting tegen hitte en wind, hebben soms culturele waarde en geven een straat, wijk of landschap en in dit geval de entree van de stad een mooi uiterlijk.’’

Om de platanen de komende jaren gezond door te laten groeien is er plantgatverbetering uitgevoerd, bestaande uit 20m3 NBB-Bomengrond per boom. Een andere belangrijke factor is de nazorg. De komende 3 jaar zal deze uitgevoerd worden door het nazorgteam van Nationale Bomenbank.

Noemenswaardig bij deze klus was het bezoek van leerlingen van de opleiding Boomverzorging/ETW van Yuverta mbo Velp. Zij kregen bij de verplanting uitleg van de Ploegleiders van Nationale Bomenbank en zagen met eigen ogen de grote waarde van dit mooie werk.

Er is een film gemaakt door gemeente Nieuwegein waarin de verplanting te zien is:

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang